Record Details

Інтегровані моделі вибору оптимального аеродрому посадки повітряного судна в складних метеоумовах. Сумісне прийняття рішень (CDM)

Репозитарій Національного Авіаційного Університету

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Інтегровані моделі вибору оптимального аеродрому посадки повітряного судна в складних метеоумовах. Сумісне прийняття рішень (CDM)
 
Creator Босенко, Роман Олександрович
 
Subject дипломна робота
диспетчер
безпека авіації
метод експертних оцінок
 
Description Робота публікується згідно наказу ректора від 21.01.2020 р. №008/од "Про перевірку кваліфікаційних робіт на академічний плагіат 2019-2020р.р. навчальному році ". Керівник проекту: д.т.н., доц. Шмельова Тетяна Федорівна
При польоті на крейсерській висоті можуть зустрітися різноманітні метеорологічні явища, які тим або іншим чином можуть вплинути на хід польоту повітряного судна (ПС), зазвичай сучасні технології дозволяють передбачити погодні явища з великою вірогідністю, але на жаль точно надати прогноз очікуваної погоди не є можливим. Тому доцільно знати види небезпечних явищ які можуть зустрітись на шляху ПС.
Небезпечні явища погоди - значення метеорологічних елементів і атмосферні явища, які створюють загрозу безпеці виконання польотів у зоні їх розташування (впливу) або загрозу збереженню авіаційної техніки на аеродромі.
При польоті на висоті ПС може зустрітися з багатьма різноманітними небезпечними явищами такими як:
1. гроза (затемнена або замаскована в хмарах);
2. часті грози;
3. град;
4. лінія шквалу;
5. помірна або сильна турбулентність в хмарах і при ясному небі;
6. помірне і сильне обмерзання в хмарах;
7. сильна піщана або пилова буря;
8. сильна гірська хвиля;
9. вулканічний попіл [2]
Обмерзання - це відкладення льоду в польоті на різних частинах ВС. Необхідними умовами обмерзання є:
• Наявність в повітрі на висоті польоту переохолоджених крапель води;
• Негативна температура обшивки ПС.
Обмерзання спостерігається при температурах + 2 ° С ... -50 ° С, найбільша ймовірність (98%) - в зоні температур 0 ° С ... -20 ° С.
Причинами обмерзання є:
• Замерзання переохолоджених крапель води, які стикаються з поверхнею ВС при польоті в хмарах, опадах, тумані. Це основна причина обмерзання;
• Сублімація водяної пари на поверхні ПС. Цей процес відбувається при ясному небі, коли холодну ПС потрапляє в більш тепле та вологе повітря. Такий стан може бути при швидкому зниженні з більш холодних верхніх шарів атмосфери в нижні, більш теплі або при вході в шар інверсії. У ясну морозну погоду сублімація водяної пари на поверхні ПС може статися і на землі, на стоянці.
Найбільша вірогідність обмерзання в крапельно-рідких хмарах. До таких хмар відносяться низькі під інверсійні шаруваті і шарувато-купчасті хмари. Вони відрізняються підвищеної водністю, так як опади з них, як правило, не випадають або бувають слабкими.
У змішаних хмарах обмерзання залежить від співвідношення крапель і кристалів. Там де крапель більше, ймовірність обмерзання збільшується. До таких хмар відносяться купчасто-дощові хмари. У шарувато-дощових хмарах обмерзання спостерігається при польоті вище нульової ізотерми і особливо є небезпечним у діапазоні температур від 0 ° С ... -10 ° С, де хмари складаються тільки з переохолоджених крапель.
 
Date 2021-02-03T09:33:50Z
2021-02-03T09:33:50Z
2020-12
 
Type Other
 
Identifier https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/45667
 
Language uk
 
Format application/pdf
 
Publisher Національний авіаційний університет
 

Технічна підтримка: НДІІТТ НАУ