Record Details

Програмний модуль аналізу подій для ELK стеку

Репозитарій Національного Авіаційного Університету

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Програмний модуль аналізу подій для ELK стеку
 
Creator Мар'янська, Оксана Володимирівна
 
Subject дипломна робота
захист інформації
програмний модуль
атаки
загрози
вразливості
 
Description Робота публікується згідно наказу ректора від 29.12.2020 р. №580/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт вищої освіти в репозиторії НАУ". Керівник проекту: к.т.н., Висоцька О.О.
ІТ-інфраструктура сучасних компаній часом досить різноманітна. При цьому, з розвитком технологій, головною проблемою побудови захисту ІКС стало не відсутність інформації, а її обробка. Число джерел, що забезпечують надходження актуальної інформації щодо поточного стану захищеності ІКС, безперервно зростає. Дійсно, сьогодні навряд чи можна знайти корпоративне програмне забезпечення, яке б не вело запис в журнал подій ІБ і т.п. Але, разом зі збільшенням обсягу інформації, адміністраторам ІБ все складніше відстежувати «загальну картину».
Одними з найважливіших характеристик інформаційних систем є їх безперебійне функціонування і захищеність даних користувачів. У зв'язку з цим зростає необхідність в розвитку систем їх захисту від різних загроз, включаючи складні цільові атаки, що виконуються в кілька етапів, часто рознесені в часі. Виявлення таких атак вимагає ретельного аналізу подій ІБ, одержуваних від різних датчиків безпеки і об'єктів хмарної інфраструктури за тривалий період часу. Багато сучасних систем виявлення вторгнень не здатні встановити взаємозв'язки між подіями ІБ у вигляді послідовності етапів виконання атаки, так як не мають інструментів аналізу поточних загроз в часовому контексті. У більшості випадків оцінка достовірності згенерованих подій ІБ не здійснюється, а критичність події ІБ часто не залежить від рівня критичності контрольованих ресурсів. Кореляція цих двох показників дозволила б адміністратору безпеки більш точно розставляти пріоритети подій ІБ для своєчасного реагування на них. Для усунення цих недоліків в системах управління інформаційною безпекою пропонується використовувати в якості складового компонента модуль кореляції подій безпеки.
 
Date 2021-03-23T08:17:50Z
2021-03-23T08:17:50Z
2020-12
 
Identifier https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/48835
 
Language uk
 
Format application/pdf
 
Publisher Національний авіаційний університет
 

Технічна підтримка: НДІІТТ НАУ