Record Details

Очищення моторних олив від продуктів старіння

Репозитарій Національного Авіаційного Університету

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Очищення моторних олив від продуктів старіння
 
Creator Добрівська, Оксана Олександрівна
 
Subject дипломна робота
моторні оливи
відпрацьовані оливи
властивості
очищення
продукти старіння
кислота
глина
 
Description Робота публікується згідно наказу ректора від 21.01.2020 р. №008/од "Про перевірку кваліфікаційних робіт на академічний плогіат 2019-2020р.р. навчальному році" . Керівник проекту: к.х.н., доцент Тітова О.С.
На сьогоднішній день Україна використовуючи більше 1 млн. т/рік свіжих олив, а при умові відсутності нормативу збору, на державному рівні збирає приблизно 500 тис. т/рік відпрацьованих нафтопродуктів, що складає близько до ресурсу споживання олив Німеччиною (660 тис. т/рік). Проте, в нашій країні 90% обсягів цієї сировини скидається в навколишнє природне середовище або застосовується некваліфіковано.
Відпрацьовані оливи відносяться до небезпечних джерел забруднення навколишнього середовища. Один літр від¬працьованої оливи може забруднити мільйон літрів питної води (за даними корпорації Exxon-Mobil).
Утворення та накопичення відпрацьованих моторних олив після застосування у двигуні внутрішнього згоряння є небезпечною екологічною проблемою як в Україні, так і в світі. Відпрацьовані оливи є вкрай токсичними та канцерогенними відходами з дуже низьким рівнем біорозкладу через наявність у їх складі високого вмісту поліциклічних ароматичних вуглеводнів.
Утилізацію відпрацьованих олив можуть здійснювати декількома способами, зокрема використовувати їх як компонент котельних палив. Але найбільш ефективним методом є регенерація з отриманням олив відповідного призначення, так як вартість регенерованих олив є на 40 –70 % меншою від вартості товарних олив.
Існує велика кількість технологій та наукових робіт щодо регенерації відпрацьованих моторних олив, але не дивлячись на це переважна більшість технологій є недостатньо ефективними та не дає можливості відновити усі експлуатаційні властивості олив.
Тому необхідним є знаходження новітніх технологій регенерації відпрацьованих моторних олив, які будуть характеризуватися високою якістю і виходом регенерованих олив, низькими капіталовкладеннями та екологічністю.
Оскільки велика кількість відпрацьованих олив в Україні утилізують неналежним чином, то проблема створення новітніх технологій регенерації відпрацьованих моторних олив є особливо актуальною для країни.
Результати роботи були заслухані на XІХ Міжнародна науково-практична конференція молодих учених і студентів "Політ. Сучасні проблеми науки", І Міжнародній (ХІ Українській) науковій конференції студентів, аспірантів і молодих учених «Хімічні проблеми сьогодення» та Підсумковій науково-практичній конференції ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Хімічні технології та інженерія».
 
Date 2020-05-14T16:33:24Z
2020-05-14T16:33:24Z
2020-02
 
Identifier http://er.nau.edu.ua/handle/NAU/42609
 
Language uk
 
Format application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document
 
Publisher Національний авіаційний університет
 

Технічна підтримка: НДІІТТ НАУ