Record Details

Мобільна Ad Hoc мережа з випадковим множинним доступом (система управління якістю сервісу)

Репозитарій Національного Авіаційного Університету

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Мобільна Ad Hoc мережа з випадковим множинним доступом (система управління якістю сервісу)
 
Creator Сурядов, Богдан Ігорович
 
Subject дипломна робота
бездротова мережа
manet
якість сервісу
протокол маршрутизації
інструменти
оптимальність
надійність
 
Description Робота публікується згідно наказу ректора від 29.12.2020 р. №580/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт вищої освіти в репозиторії НАУ".
Керівник проекту: професор Віноградов Микола Анатолійович
З розвитком мережевих технологій потреба у бездротових мережах постійно зростає. Питання надання якісного сервісу залишається відкритим уже багато років і особливо гостро воно постає у проектуванні мереж з мобільними топологіями. Не дивлячись на свою гнучкість, такі мережі мають ряд недоліків та складностей у їх проектуванні.
Мобільні ad hoc мережі (MANET) складаються з особливого типу бездротових мобільних вузлів, які утворюють тимчасову мережу без використання будь-якої інфраструктури або централізованого адміністрування. MANET можна використовувати в широкому діапазоні майбутніх додатків, оскільки вони мають можливість встановлювати мережі в будь-який час і в будь-якому місці без допомоги будь-якої встановленої інфраструктури.
Питання пошуку оптимального маршруту у мережах з настільки гнучкою топологією стоїть дуже гостро. Для поліпшення вирішення цієї проблеми можуть бути застосовані методології контролю якості сервісу, що мають на увазі набір методів управління ресурсами пакетних мереж. Особливо цікавим у контексті даної проблеми є триплет якості сервісу пропускна спроможність – затримка – рівень бітових помилок.
Принципова неможливість своєчасного (в ідеалі – миттєвого) збору та опрацювання повної апріорної інформації про параметри та стан мережі. Навіть коли б ми мали повну інформацію про параметри та стан кожного мережного та термінального вузла – ми принципово не можемо мати інформацію про активність мережних абонентів – коли увійшов у мережу, коли зробив запит на з'єднання з тим чи іншим мережним вузлом; яка миттєва та усереднена інтенсивність запитів впродовж сеансу; коли завершив з'єднання, коли вийшов з мережі тощо. Більш того, ми не маємо інформації навіть про миттєву кількість абонентів у мережі.Таким чином, для аналізу та оптимізації характеристик бездротових мереж без інфраструктури необхідно застосовувати методи теорії імовірностей та математичної статистики
У ході виконання дипломної роботі буде оброблено значну кількість наукового матеріалу, охарактеризовано основні сильні та слабкі сторони мобільних мереж без інфраструктури, категоризовано протоколи маршрутизації таких мереж. Буде розглянуто питання маршрутизації у контексті контролю якістю сервісу.
Однією з головних цілей є розробка моделі бездротової мережі без інфраструктури MANET та дослідження контролю якості за триплетом якості сервісу пропускна спроможність – затримка – рівень бітових помилок. Моделювання бездротової мережі MANET на базі наукового програмного забезпечення NS-3 та аналіз алгоритми пошуку оптимального шляху також є важливими компонентами роботи.
 
Date 2021-01-13T12:29:28Z
2021-01-13T12:29:28Z
2020-12-24
 
Type Other
 
Identifier https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/45196
 
Language uk
 
Format application/pdf
 
Publisher Національний авіаційний університет
 

Технічна підтримка: НДІІТТ НАУ