Record Details

Держава де-факто в системі сучасних міжнародних відносинах

Репозитарій Національного Авіаційного Університету

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Держава де-факто в системі сучасних міжнародних відносинах
 
Creator Павленко, Денис Сергійович
 
Subject міжнародні відносини
невизнана держава
геополітика
держава де-факто
квазідержава
дипломна робота
 
Description Робота публікується згідно наказу ректора від 21.01.2020 р. №008/од "Про перевірку кваліфікаційних робіт на академічний плагіат 2019-2020р.р. навчальному році" . Керівник проекту: кандидат політичних наук, доцент кафедри міжнародних відносин, інформації та регіональних студій НАУ Глібова Світлана Олександрівна
Актуальність теми дослідження зумовлена наявністю у сучасній міжнародній системі нагальних найскладніших питань, пов’язаних з виникненням нових або ескалацією вже існуючих етнополітичних конфліктів. Їх розв’язання або поглиблення може спричиняти появу нових невизнаних держав/державоподібних утворень, переважна більшість з яких стають і на певний час залишаються невизнаними або частково визнаними державами, що впливають на засади міжнародної безпеки.
У науковій літературі вони мають різну назву - «невизнані», «де-факто держави», «самопроголошені» «спірні держави» та ін. Кількість країн з подібним статусом різко зросла на початку 90-х років минулого століття. Ця тенденція набула нового розвитку, з одного боку, через активізацію дезінтеграційних процесів у країнах пострадянського простору, колишньої Югославії та деяких інших поліетнічних державах, послабленням «холодної війни», а з іншого - після часткового визнання деякими державами незалежності Косово, Абхазії та Південної Осетії.
Однак у сучасних міжнародних відносинах цей аспект виникнення «де-факто держав», насамперед, на пострадянському просторі, незважаючи на надзвичайний рівень актуальності теми феномену невизнаних держав, є досі недостатньо вивчений. Дослідження цієї теми є фрагментарними і потребують більш глибшого аналізу.
Це зумовлює необхідність деталізованого дослідження історичних та геополітичних передумов процесу виникнення та існування «де-факто держав» у сучасному світі, вивчення проблем, з якими стикаються невизнані держави, щоб на основі цього зрозуміти на скільки важливим є міжнародне визнання, уточнення і вдосконалення існуючих чи розробки відповідних міжнародно-правових норм та процедур визнання міжнародним співтовариством новостворених держав, з одночасним урахуванням сучасних особливостей.
 
Date 2020-03-30T10:51:49Z
2020-03-30T10:51:49Z
2020
 
Type Learning Object
 
Identifier http://er.nau.edu.ua/handle/NAU/42036
 
Language uk
 
Format application/pdf
 
Publisher Національний Авіаційний Університет
 

Технічна підтримка: НДІІТТ НАУ