Record Details

Методи координації команд при розробці великих програмних проектів в гнучких технологія

Репозитарій Національного Авіаційного Університету

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Методи координації команд при розробці великих програмних проектів в гнучких технологія
 
Creator Бабич, Яна Олексіївна.
 
Subject дипломна робота
гнучкі технології традиційні методології
програмне забезпечення
рефакторинг
патерни архітектури
великомасштабні проекти
глобальна інженерія програмного забезпечення
широкомасштабна гнучка трансформація
управління командами
координація між командами
 
Description Робота публікується згідно наказу ректора від 29.12.2020 р. №580/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт вищої освіти в репозиторії НАУ".
Керівник проекту: доцент, к. т. н. Харченко Олександр Григорович.
Актуальність обраної теми полягає в тому, що на сьогоднішній день невеликі проекти та команди, які розміщені разом, не є обмеженням для залучення гнучких технологій. Внаслідок цього проекти розробки програмного забезпечення (ПЗ) зазнали змін щодо технічної та організаційної складності, включаючи велику кількість зацікавлених сторін, учасників програм, вимог та складних взаємозалежностей між завданнями. І саме здатність керувати цією складність та координація є ключем до успіху великих програм, однак розуміння в цьому напрямку у рамках глобальної розробки обмежене на даний час. Тому досягнення ефективної координації є однією з найактуальніших проблем у масштабній розробці ПЗ.
На основі цього була поставлена мета дипломної роботи, що полягає у вивчені технологій глобальної розробки програмних продуктів (ПП) й пов’язаних із цим складнощів координації команд, аби на основі цього розробити математичну модель процесу управління.
Основним завданням є формалізація процесів прийняття рішень про розробку, забезпечення високого рівня координації та якості ПП шляхом розробки моделі процесу управління координації. Об’єктом даної дипломної роботи є координація команд у межах великомасштабних гнучких технологій розробки.
Предметом дослідження є гнучкі технології розробки ПЗ у межах великомасштабних проектів та проблеми, пов’язані з процесами адаптації традиційних підходів розробки, підвищення якості ПП, а також підвищення оптимізації для процесів прийняття рішень та узгодженості між командами в умовах глобальної розробки.
Досягти поставленої цілі дипломного проектування допомогла обробка літературних джерел та порівняльний аналіз досвіду використання гнучких технологій великомасштабними ІТ-компаніями. Для підвищення ефективності процесів прийняття рішень про розробку, забезпечення високого рівня координації та якості ПП необхідно формалізувати ці процеси шляхом розробки математичної моделі процесу управління координацією.
Дипломна робота складається з чотирьох розділів.
У першому розділі розглянуті теоретичні відомості про методології розробки ПЗ, а саме - технології гнучкого та традиційного підходів.
Другий розділ описує особливості поєднання та співіснування гнучких і планових технологій в умовах великомасштабної розробки, поняття глобальної розробки, складнощі, які виникають у ході широкомасштабної трансформації компаній та можливі резолюції, а також погляд на гібридну розробку як спосіб впровадження обох підходів до розробки.
У третьому розділі відображено процеси відбору та реінжинірингу архітектури в ітераціях гнучких методів, розглянуті поняття гнучкої архітектури та адаптованого Scrum. Розкрито передумови виникнення потреб у координації з причини виникнення змін в архітектурі завдань команди, тобто надано огляд процесу рефакторингу та оцінку вибору використовуваних патернів.
У четвертому розділі розглянуто особливості забезпечення цілісності та актуальності інформації при розробці великомасштабних проектів, використовуючи існуючі координаційні процеси в межах командної роботи та методи полегшеного впровадження гнучких технологій у великомасштабні організації розробки ПЗ, а також можливі виникаючі складнощі на основі реального досвіду світових компаній.
У розділі наведена адаптація моделі процесу управління координацією в рамках глобальної розробки із залученням гнучких технологій як організацію управління у системах із умовами, що слабко формалізуються.
 
Date 2021-01-13T09:54:44Z
2021-01-13T09:54:44Z
2020-12-24
 
Type Other
 
Identifier https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/45176
 
Language uk
 
Format application/pdf
 
Publisher Національний авіаційний університет
 

Технічна підтримка: НДІІТТ НАУ