Record Details

Технологія одержання біологічно активних речовин з Аїру тростинового (Acorus calamus)

Репозитарій Національного Авіаційного Університету

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Технологія одержання біологічно активних речовин з Аїру тростинового (Acorus calamus)
 
Creator Садовська, Аліна Олександрівна
 
Subject екстракція
дипломна робота
ефірні олії
аїр тростиновий
аїр болотний
антимікробна дія
 
Description Робота публікується згідно наказу ректора від 29.12.2020 р. №580/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт вищої освіти в репозиторії НАУ". Керівник дипломної роботи д.б.н., професор Гаркава К.Г.
Аїр болотний (Acorus calamus L., Araceae) є багаторічним рослиною з великим вміст аромакомпоненти, поширеним в Центральній Азії, Індії та Гімалаях. Хоча ареали його поширення в Європі сильно скоротилися, він і зараз є звичним рослиною для північних болотистих регіонів з помірним кліматом. Аїр росте в дикій природі по краях боліт, по берегах річок і ставків. Рослина має кореневище, і листя з приємним, злегка солодкуватим запахом, що зумовлено вмістом ефірної олії. Сушені коріння аїру болотного давно використовуються в лікарських препаратах як спазмолітичну, противиразковий засіб, при приготуванні смакових гірких настоянок і закуски. Корінь аїру має давню історію медичного застосування. Він відомий як народний засіб лікування артриту, невралгії, діареї, диспепсії, випадання волосся і інших захворювань. Препарати лепехи застосовують як ароматичну гіркоту для поліпшення апетиту і травлення, при хворобах нирок, печінки і жовчного міхура і як тонізуючий засіб при пригніченні центральної нервової системи.
 
Date 2021-02-08T12:28:12Z
2021-02-08T12:28:12Z
2020-12
 
Identifier https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/45736
 
Language uk
 
Format application/pdf
 
Publisher Національний авіаційний університет
 

Технічна підтримка: НДІІТТ НАУ