Record Details

Розробка автоматизованої системи прийняття рішень для професійного відбору операторів екстремальних видів діяльності

Репозитарій Національного Авіаційного Університету

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Розробка автоматизованої системи прийняття рішень для професійного відбору операторів екстремальних видів діяльності
 
Creator Кузовик, Вячеслав Данилович
Булигіна, Олена Вячеславівна
Гордєєв, Артем Дмитрович
 
Subject система прийняття рішення
програмне забезпечення
психофізіологія
процес ідентифікації
електроенцифалографія
004.45:167.23:612ю821(045)
 
Description Сучасна медицина орієнтована на впровадження неінвазійних засобів діагностики та прогнозування дизфункцій організму операторів екстремальних видів діяльності (ОЕВД). Для професійного відбору ОЕВД створюються спеціачьні програмні системи оцінювання їх психофізіологічного стану. Проте, дослідження показали, що існуючі системи професійного відбору ОЕВД мають ряд недоліків, основні з яких є наступними: обмежене використання гнучких спеціалізованих баз даних та програмних систем з графічним інтерфейсом призначеним для медика-спеціаліста, що призводить до зниження ефективності професійного відбору ОЕВД: суб ’єктивізм експертного рішення щодо професійного відбору ОЕВД; нерозроблені методики практичної реалізації комплексних досліджень психофізіологічного стану організму ОЕВД.
Представлена система прийняття рішень представляє собою комп ’ютеризовану трьохетапну експертну систему з базою даних та базою знань, що надає можливість медику-спеціалісту досліджувати динаміку кількісних параметрів електроенцефалограм кефалограми та біологічних параметріворганізмуОЕВД, з урахуванням їх типу темпераменту.
В результаті досліджень розроблено програмне забезпечення на основі програмного середовища MatLabma отримано нормовані значення кількісних параметрів кефалографії, електроеііцефалографії. біологічних анолізів крові антарктичних зимівників певного типу темпераменту. Завдяки отриманим результатам можна не тільки оцінювати поточний психофізіологічний стан організму антарктичних зимівників, а й прогнозувати його зміну.
Отримані результати досліджень можна використати в медичній сфері трансплантологи для підбору донорів, або контролю процесу реабілітації після пересадки внутрішніх органів.
 
Date 2021-02-25T09:35:52Z
2021-02-25T09:35:52Z
2015-01-12
 
Identifier https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/47817
 
Language uk
 
Format application/pdf
 
Publisher Інженерія програмного забезпечення
 

Технічна підтримка: НДІІТТ НАУ