Record Details

Стратегії глобального економічного лідерства США та їх вплив на національні економічні системи

Репозитарій Національного Авіаційного Університету

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Стратегії глобального економічного лідерства США та їх вплив на національні економічні системи
 
Creator Семенюк, Ірина Олегівна
 
Subject дипломна робота
стратегія
класифікація стратегій
глобальна економіка
транснаціональна корпорація
економічне лідерство
національні економічні системи
 
Description Робота публікується згідно наказу ректора від 29.12.2020 р. №580/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт вищої освіти в репозиторії НАУ" . Керівник проекту: доцент, к. е. н. Мізюк Світлана Георгіївна.
Актуальність дослідження зумовлюється науковою та економічною необхідністю визначити основні проблеми стратегії глобального лідерства США і на цій основі окреслити можливі перспективи посилення позицій глобального домінування держави у світі.
Враховуючи економічно-системну наступність стратегій глобального лідерства США від президентської адміністрації Р. Рейгана до президентської адміністрації Д. Трампа, з’ясування сучасних підходів та наявних ресурсів держави щодо зміцнення власної економічної політики світового лідерства і забезпечення геостратегічних інтересів є важливим для розуміння стану і перспектив цілісної стратегії глобального домінування Америки у системі міжнародних економічних відносин.
Американське лідерство було представлено як основа глобальної стабільності і безпеки у всіх попередніх стратегіях президентських адміністрацій США, водночас Стратегія національної безпеки США 2017 р. стала баченням того, як це лідерство реалізується президентською адміністрацією Д. Трампа у сфері оборони і підтримки міжнародної стабільності, економіки, дипломатії та протидії сучасним загрозам. Загалом у науковому дискурсі зміна періодів лідерства США обумовлюється протистоянням представників двопартійної системи країни, а чергування періодів вважається основним принципом модернізації концепцій світового лідерства держави. Відтак удосконалення концепцій відбувається як реакція на попередні економічні політичні дії, які ґрунтувалися на них, а також під впливом міжнародної кон’юнктури та актуальних глобальних процесів. Одним з головних напрямів забезпечення політики глобального економічного лідерства США визнається стратегія і тактика посилення всіх інструментів американської влади, включаючи розвиток міжнародних економічних та політичних відносин.
Таким чином, актуальність дослідження зумовлена значимістю для міжнародних авторів нової стратегії економічноголідерства США, визначенням в ній особливої ролі держави у глобальному економічному управлінні, прагненні збереження міжнародного миру і процвітання, а також подальшим поглибленням вивчення цієї проблеми в українській економіці.
Лідерські позиції і стабільний економічний розвиток в міжнародній системі є одними з ключових факторів глобальної стабільності.
 
Date 2021-01-15T10:58:23Z
2021-01-15T10:58:23Z
2020
 
Type Thesis
 
Identifier Семенюк І.О. Стратегії глобального економічного лідерства США та їх вплив на національні економічні системи : кваліф. робота випускника освітн. рівня бакалавр: спец. 051 – Економіка / І.О.Семенюк ; НАУ. – Київ, 2020. – 152 с.
https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/45241
 
Language uk
 
Format application/pdf
 
Publisher Національний авіаційний університет
 

Технічна підтримка: НДІІТТ НАУ