Record Details

Міфологічний код творів Гарта Крейна

Репозитарій Національного Авіаційного Університету

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Міфологічний код творів Гарта Крейна
 
Creator Колісниченко, Анна Віталіївна
 
Subject міф
міфопоетика
міфорецепція
синтез міфем
міфологія
першостихії
УДК 821. 111 – 14 (73) (045) Крейн
 
Description Мета. Метою статті є розкриття особливостей міфопоетики творчості Гарта Крейна; проаналізувати основні архетипні образи, універсальні та індивідуальні символічно-міфологічні комплекси у контексті світової та національної художньої традиції; конкретизувати історико-культурний контекст, взаємодію традиції і поетикальних експериментів модерністів як дієвий фактор формування світогляду митця; з’ясувати основні джерела запозичення класичних міфів та проаналізувати їхню художню трансформацію митцем; проаналізувати своєрідність міфологізації і семантизації артефактів і об’єктів сучасності в неоміфологічному художньому просторі Крейна; дослідити вербальний дискурс як фактор міфологізації; на основі здійсненого аналізу визначити особливості міфопоетики Крейна, що стали результатом цілеспрямованого формування поетом «нового міфу Америки».
Методи. Методи розвідки визначені її проблематикою і завданнями, зумовили комплексне застосування елементів біографічного методу – для з’ясування факторів упливу особистого життя на становлення творчої особистості Гарта Крейна, що поєднується з порівняльно-історичним – для виявлення важливих віх національної художньої традиції та окреслення сучасного митцеві контексту появи його творів; архетипокритики, що дозволило з’ясувати первинні джерела поетичної образності митця; а також інструментарію міфокритики для вияву тих символів і міфологічних комплексів, що сформували авторський неоміф.
Результати. Здійснений комплексний аналіз міфопоетики Гарта Крейна в контексті літератури американського модернізму. Проаналізовані особливості складної взаємодії архаїчного міфу, національної художньої традиції феноменів модерної дійсності у створенні авторського неоміфу. Окреслені різнорідні міфологічні дискурси – індіанський, античний, християнський і т. д., їхня трансформація і синтез.
Висновки. Детальний аналіз міфологічних кодів творів Г. Крейна дав змогу з’ясувати основні джерела запозичення класичних міфів та проаналізувати їхню художню трансформацію митцем. У розвідці зазначається, що, запозичуючи міфологеми з міфологій різних культур, Крейн зазвичай трансформував їх принагідно реалій сучасності, прагнучи крізь «вічний образ» ретранслювати своє бачення саме американського соціуму.
 
Date 2020-08-20T08:51:43Z
2020-08-20T08:51:43Z
2020
 
Type Article
 
Identifier Колісниченко А. В. Міфологічний код творів Гарта Крейна / А. В. Колісниченко // Актуальні питання гуманітарних наук. – Випуск 29. – Дрогобич, 2020. – С. 92-96.
https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/44154
 
Language uk
 
Format application/pdf
 

Технічна підтримка: НДІІТТ НАУ