Record Details

Система захисту комп’ютерної мережі підприємства

Репозитарій Національного Авіаційного Університету

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Система захисту комп’ютерної мережі підприємства
 
Creator Горбач, Олександр Романович
 
Subject система
захист
комп’ютерна мережа
підприємство
дипломна робота
 
Description Робота публікується згідно наказу ректора від 29.12.2020 р. №580/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт вищої освіти в репозиторії НАУ". Керівник проекту: к.т.н., доцент Дрововозов Володимир Iванович
Система захисту комп’ютерної мережі підприємства має актуальне значення для ефективності функціонування мережі підприємства.
Останнім часом в літературі з інформаційної безпеки відмічається тенденція до збільшення кількості порушень в області комп'ютерних злочинів. Cпостерігається великий інтерес до методів аналізу та оптимізації систем захисту комп'ютерних та об'єднаних мереж від атак і несанкціонованих вторгнень. Наводиться велике число прикладів таких систем, розробок різних протоколів, технологій, проектів і пов'язаних з ними міркувань, висновків та прогнозів. З огляду на різноманітність загроз і складність сучасних мереж, реалізація рішення для захисту вимагає глибоких знань і досвіду в цілому ряді вузькоспеціалізованих дисциплін. У число поширених загроз входить умисне використання небезпечного програмного коду (вірусів, хробаків, троянських програм), а також атаки типу DoS (відмова в обслуговуванні) і DDoS (розподілена відмова в обслуговуванні).
Існує кілька ключових елементів забезпечення безпеки, які повинні знайти своє відображення в створюваній інфраструктурі захисту: управління доступом; управління погрозами; управління конфіденційністю; ведення контрольних журналів та моніторинг.
Дослідження в області виявлення атак на комп'ютерні мережі і системи ведуться вже давно. Досліджуються ознаки атак, розробляються і експлуатуються методи і засоби виявлення спроб несанкціонованого проникнення через системи захисту, як міжмережний, так і локальної - на логічному і навіть на фізичному рівнях. Насправді, сюди можна віднести також дослідження в області побічних електромагнітних випромінювань і наведень, оскільки електромагнітні атаки мають свої прямі аналоги в комп'ютерній мережному середовищі.
Не менш інтенсивно проводяться дослідження і в сфері захисту від комп'ютерних атак, розробки систем виявлення вторгнень і ін. На сьогодні системи виявлення вторгнень і атак зазвичай являють собою програмні або апаратно-програмні рішення, які автоматизують процес контролю подій, що відбуваються в комп'ютерній системі або мережі, а також самостійно аналізують ці події в пошуках ознак проблем безпеки. Оскільки кількість різних типів і способів організації несанкціонованих проникнень в чужі комп'ютерні мережі за останні роки значно збільшилася, системи виявлення атак стали необхідним компонентом інфраструктури безпеки будь-яких установ, організацій і підприємств.
 
Date 2021-02-17T10:48:33Z
2021-02-17T10:48:33Z
2020-12
 
Type Learning Object
 
Identifier https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/47200
 
Language uk
 
Format application/pdf
 

Технічна підтримка: НДІІТТ НАУ