Record Details

Процедурний тренажер для підготовки екіпажів повітряних суден

Репозитарій Національного Авіаційного Університету

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Процедурний тренажер для підготовки екіпажів повітряних суден
 
Creator Джуринський, Кирило Антонович
 
Subject дипломна робота
процедурний авіаційний тренажер
vr-технології
пристрої вводу
віртуальна реальність
відтворення кабіни літака
комп’ютерна графіка
прототип програмного продукту
 
Description Робота публікується згідно наказу ректора від 29.12.2020 р. №580/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт вищої освіти в репозиторії НАУ".
Керівник проекту: д.т.н., професор Моржов Володимир Іванович
Важко переоцінити, наскільки важливою є авіаційна галузь у всій промисловості країни. Наразі, повітряний простір – це найбільш прямолінійний и швидкий шлях від однієї точки в іншу. Україна, до недавніх часів, входила в дев’ятку країн, що мали замкнутий технологічний цикл будівництва літаків. Крім цього, мережу авіаремонтних підприємств, в тому числі і для відновлення бойових літаків. Але, останнім часом, авіаційна галузь України занепала.
Нові геополітичні умови вимагають стрімкого технологічного розвитку, у тому числі авіації. За відомих обставин, починаючи з 2014 р. ,Україна почала відродження авіації, виділяючи все більші і більші бюджети на розвиток цієї галузь.
Якісному розвитку авіаційних тренажерів для потреб Міністерства Оборони України в значній мірі перешкоджає відсутність сучасних нормативних документів, що визначають критерії їх кваліфікаційної оцінки. Якнайшвидше вирішення цієї проблеми повинно максимально прискорити і здешевити процес підготовки військового льотчика. Особливо це актуально в умовах сучасної України.
Виходячи з різноманіття завдань, які можливо сформулювати і відпрацювати на тренажері, в передових країнах-лідерах авіабудування і використання авіації створено велике різноманіття спеціалізованих програм підготовки екіпажів на симуляторах різних конфігурацій. Як цивільні, так військові льотчики передових країн світу, як мінімум, 80-100 годин на рік, проводять за штурвалами тренажерів перед тим, як сядуть за управління бойового літального апарату.
Крім самих літальних апаратів, потрібні підготовлені кадри, що будуть ними керувати. Тому існує окремий напрямок в авіації – підготовка пілотів та бортмеханіків. Сучасні авіаційні тренажери знаходять також застосування в дослідницьких цілях, наприклад, для відпрацювання дій екіпажу при виході за межі експлуатаційних обмежень (вихід на великі кути атаки, вихід зі складних просторових положень і т. п.).
Метою дипломного проекту є створення прототипу процедурного авіаційного тренажера для підготовки пілотів із застосуванням технології VR (Virtual Reality), тобто, віртуальна реальність.
Об’єктом досліджень є авіаційний тренажер та сам процес тренування. В ході досліджень було визначено основні технології та пристрої, що застосовуються під час тренування, які можна вдосконалити, тим чи іншим чином, або, замінити на нові, більш технологічно досконалі пристрої.
 
Date 2021-01-13T10:38:03Z
2021-01-13T10:38:03Z
2020-12-24
 
Type Other
 
Identifier https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/45183
 
Language uk
 
Format application/pdf
 
Publisher Національний авіаційний університет
 

Технічна підтримка: НДІІТТ НАУ