The influence of temperature in the production of intermediate compounds of acid degradation of D-glucose
Наукові журнали Національного Авіаційного Університету
View Archive InfoField | Value | |
Title |
The influence of temperature in the production of intermediate compounds of acid degradation of D-glucose
Влияние температуры на образование промежуточных соединений в реакции разложения D-глюкозы в кислой среде Вплив температури на утворення проміжних сполук в реакції кислотного розкладу D-глюкози |
|
Creator |
Руденко, В. М.; Національний авіаційний університет
|
|
Subject |
—
D-glucose; degradation; temperature scale; acid medium; early stages; intermediate unsaturated carbonyl-containing compounds; intermediate carbonyl-containing compounds; Raman spectroscopy; UV-spectroscopy 547.455.6 — D-глюкоза; разложение; температурная шкала; кислая среда; ранние стадии; промежуточные ненасыщенные карбонилсодержащие соединения; промежуточные карбонилсодержащие соединения; КР-спектроскопия; УФ-спектроскопия 547.455.6 — D-глюкоза; розклад; температурна шкала; кисле середовище; ранні стадії; проміжні ненасичені карбонілвмісні продукти; проміжні карбонілвмісні продукти; КР-спектроскопія; УФ-спектроскопія 547.455.6 |
|
Description |
In the paper there is considered the question of the influence of temperature on the course of the early stages of degradation D-glucose in aqueous solutions in pH range 1,0–7,0. By Raman spectroscopy there is demonstrated that within the temperature limits of 20–95 °C a change in the concentration of intermediate carbonyl-containing compounds (V 1740–1710 cm-1) is observed, which suggests a certain sequence of transformations of the early stages of degradation D-glucose. By UV-spectroscopy there is demonstrated that the formation of intermediates of the early stages of degradation D-glucose [unsaturated carbonyl-containing compounds, including unsaturated ozone (Lambda(max) 225 nm) and carbonyl-containing compounds (Lambda(max) 285 nm )] increases rapidly within the temperature limits of 80–95 °C in pH range 1,0–7,0. It has been shown that, all processes of the early stages of acid degradation D-glucose are slowed down at pH 3.0 within the limits of given temperatures.
В статье рассмотрены вопросы влияния температуры на ход ранних стадий реакции разложения D-глюкозы в водных растворах в диапазоне шкалы значений рН (1,0–7,0). Методом КР-спектроскопии показано, що в границах температур 20–95 °С наблюдается изменение концентрации промежуточных карбонилсодержащих соединений (V 1740–1710 см-1), что предполагает определенную последовательность превращений ранних стадий реакции разложения D-глюкозы. Методом УФ-спектроскопии показано, что образование промежуточных соединений ранних стадий реакции разложения D-глюкозы [ненасыщенных карбонилсодержащих соединений, в том числе ненасыщенных озонов (Lambda(max) 225 нм) и карбонилсодержащих соединений (Lambda(max) 280-285 нм)] интенсивно повышается в интервале температур 80–95 °C при всех значениях рН. Показано, что при рН 3,0 в границах заданных температур все процессы, которые происходят на ранних стадиях реакции кислотного разложения D-глюкозы, заметно замедлены. В статті розглянуті питання впливу температури на перебіг ранніх стадій реакції розкладу D-глюкози у водних розчинах в діапазоні шкали значень рН (1,0–7,0). Методом КР-спектроскопії показано, що в межах температур 20–95 °С спостерігається змінення концентрації проміжних карбонілвмісних сполук (V 1740–1710 см-1), що припускає певну послідовність перетворень ранніх стадій реакції розкладу D-глюкози. Методом УФ-спектроскопії показано, що утворення проміжних сполук ранніх стадій реакції розкладу D-глюкози [ненасичених карбонілвмісних сполук, в тому числі ненасичених озонів (Lambda(max) 225 нм) і карбонілвмісних сполук (Lambda(max) 280–285 нм)] інтенсивно зростає в інтервалі температур 80–95 C за всіх значень рН. Показано, що при рН 3,0 у досліджуваних температурних межах всі процеси, що відбуваються на ранніх стадіях реакції кислотного розкладу D-глюкози, помітно сповільнені. |
|
Publisher |
National Aviation University
|
|
Contributor |
—
— — |
|
Date |
2019-12-20
|
|
Type |
—
— — |
|
Format |
application/pdf
application/pdf application/pdf |
|
Identifier |
http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/ecobiotech/article/view/14279
10.18372/2306-6407.2.14279 |
|
Source |
Problems of Environmental Biotechnology; № 2 (2019)
Проблемы экологической биотехнологии; № 2 (2019) Проблеми екологічної біотехнології; № 2 (2019) |
|
Language |
uk
|
|