Record Details

Modification variability of the new cultivar of wheat-rye amphidiploid by the ecological, industrial-valuable and molecular-genetic features

Наукові журнали Національного Авіаційного Університету

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Modification variability of the new cultivar of wheat-rye amphidiploid by the ecological, industrial-valuable and molecular-genetic features
Модификационная изменчивость нового сорта пшенично-ржаного амфидиплоида за экологическими, хозяйственно-ценными и молекулярно-генетическими особенностями
Модифікаційна мінливість нового сорту пшенично-житнього амфідиплоїду за екологічними, господарсько-цінними та молекулярно-генетичнми показниками
 
Creator Москалець, Т. З.; Білоцерківський національний аграрний університет
Гриник, І. В.; Інститут садівництва НААН
Тарасюк, С. І.; Інститут рибного господарства НААН України
Москалець, В. В.; Білоцерківський національний аграрний університет
Буняк, Н. М.; Носівська селекційно-дослідна станція Миронівського інституту пшениці ім. В.М.Ремесла НААН України
Москалець, В. І.; Носівська селекційно-дослідна станція Миронівського інституту пшениці ім. В.М.Ремесла НААН України
Рибальченко, В. К.; Київський національний університет ім. Тараса Шевченка
 
Subject
triticale; cultivar; phenotypic plasticity; ecological, industrial-valuable and molecular-genetic features
631.1.342:631.526.3:351.777.6

тритикале озимое; сорт; модификационная изменчивость; экологические, хозяйственно-ценные и молекулярно-генетические особенности
631.1.342:631.526.3:351.777.6

тритикале озиме; сорт; модифікаційна мінливість; екологічні, господарсько-цінні і молекулярно-генетичні особливості
631.1.342:631.526.3:351.777.6
 
Description Studied ecological, industrial-valuable and molecular-genetic features of the new cultivar of wheat-rye amphidiploid triticale. It is shown that a cultivar Vivate Nosivske derived method of individual selection from the hybrid combination ([Avhusto NE x 312] x K 9844), and highlighted on the adaptability and resistance to a range of adverse abiotic and biotic factors, lodging and germination of the grain in the ear, is ecological stable in performance under Polissia-Forest-steppe and Forest-steppe ecotopes, generates a high yield (more than 9 t/ha) and grain quality (16 % protein) with timely use of science-based elements of farming. It is determined that the starch grains contained in this class is high (19,8 %) amylopectin content compared with amylose as evidenced by the consistency of the dough, its falling number and viscosity, and suitability for the baking of bakery products. This feature cultivar due to the presence in the genotype recessive allele (b) gene Wx-A1, which is responsible for blocking the GBSS – granulebound starch synthase.
Изучены экологические, хозяйственно-ценные и молекулярно-генетические особенности нового сорта тритикале. Показано, что сорт Вивате Носовское выведен способом индивидуального отбора из гибридной комбинации ([Аугусто х NE 312] х К +9844) и выделенный по адаптивности и резистентности к комплексу неблагоприятных абиотических и биотических факторов, полеганию и прорастанию зерна в колосе, является экологически стабильным по производительности в условиях полесско-лесостепного и лесостепного экотопов, формирует высокую урожайность (более 9 т / га) и качество зерна (около 16% белка) при своевременном использования научно обоснованных элементов агротехники. Определено, что в крахмале зерна этого сорта содержится высокое (до19,8%) содержание амилопектина, по сравнению с амилозой, что подтверждается консистенцией теста, его числом падения и вязкостью и пригодностью для выпечки хлебобулочных изделий. Эта особенность сорта обусловлена наличием в генотипе рецессивной аллели (b) гена Wx-A1, который отвечает за блокировку синтеза гранулосвязующей крахмалсинтетазы.
Вивчено екологічні, господарсько-цінні та молекулярно-генетичні особливості нового сорту тритикале. Показано, що новостворений сорт Вівате Носівське виведений способом індивідуального добору з гібридної комбінації ([Августо х NE 312] х К 9844) і виділений за адаптивністю і резистентністю проти комплексу несприятливих абіотичних і біотичних чинників, проти вилягання і проростання зерна в колосі, і є екологічно стабільним за продуктивністю в умовах полісько-лісостепового і лісостепового екотопів, формує високу врожайність (понад 9 т/га) і якість зерна (близько 16 % білка) за своєчасного використання науково-обґрунтованих елементів агротехніки. Визначено, що в крохмалі зерна цього сорту містить високий (до19,8 %) вміст амілопектину, порівняно з амілозою, що підтверджується консистенцією тіста, його числом падіння та в’язкістю й придатністю для випікання хлібобулочних виробів. Ця особливість сорту зумовлена наявністю в генотипі рецесивного алеля (b) гена Wx-A1, який відповідає за блокування синтезу гранулозв’язуючої крохмальсинтетази.
 
Publisher Національний авіаційний університет
 
Contributor


 
Date 2015-12-29
 
Type


 
Format application/text-plain:formatted
application/pdf
application/pdf
 
Identifier http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/ecobiotech/article/view/9623
 
Source Problems of Environmental Biotechnology; № 2 (2015)
Проблемы экологической биотехнологии; № 2 (2015)
Проблеми екологічної біотехнології; № 2 (2015)
 
Language uk
 

Технічна підтримка: НДІІТТ НАУ