Record Details

Діджиталізація освітнього простору: тенденції і перспективи

Наукові журнали Національного Авіаційного Університету

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Діджиталізація освітнього простору: тенденції і перспективи
Диджитализация образовательного пространства: тенденции и перспективы
Digitalization of Educational Environment: Tendencies and Perspectives
 
Creator Дротянко, Л. Г.; National Aviation University
Ягодзінський, С. М.; National Aviation University
 
Subject інформаційна мережа; освітній простір; діджиталізація; акторно-мережева теорія; віртуалізація
1 (091)
информационная сеть; образовательное пространство; диджитализация; акторно-сетевая теория; виртуализация
1 (091)
information network; educational environment; digitalization; actor-network theory; virtualization
1 (091)
 
Description У вступі виявлено необхідність аналізу архітектури глобальних інформаційних мереж, яка не редукується ні до формальної, ні до змістовної складової мережі як структури. Показано, що пройдений соціумом етап комп’ютеризації робить можливою трансформацію освітнього простору з урахуванням її діджиталізації. При формулюванні мети дослідження автори виходили з невирішеності питання причин, методів і підходів при формуванні віртуального простору сучасної освіти. Зважаючи на специфіку об’єкту дослідження, автори спиралися на системний та соціокультурних підходи, а також на методологічну базу акторно-мережевої теорії. В основні частині розглянуто питання формування віртуального освітнього середовища. На основі аналізу розвитку інформаційних мереж та освітніх онлайн сервісів виявлено, що тенденцією становлення освіти у найближчі роки є її діджиталізація. Встановлено, що, попри переваги інноваційних технологій, система глобальних інформаційних мереж втрачатиме стабільність без виявлення і реалізації закладеного в неї соціокультурного потенціалу. Спираючись на ідеї представників акторно-мережевої теорії, автори отримали висновок про те, що освітній простір інформаційного суспільства заповнюють не лише учасники освітнього процесу, а й технічні пристрої, комунікаційні системи, бази даних, системи дистанційного навчання тощо. У висновках автори дійшли думки про те, що інформаційно-технологічна революція, а також процес діджиталізації як її прикладна складова не лише трансформують соціальну реальність, а й закладають підґрунтя для подальших соціокультурних змін. Сформульована гіпотеза про те, що глобалізація інформаційних мереж у короткостроковій перспективі провокуватиме інформаційно-комунікаційну революцію в глобальному масштабі.
Рассмотрены вопросы формирования виртуальной образовательной среды. На основе анализа развития информационных сетей и образовательных онлайн сервисов установлено, что тенденцией становления образования в ближайшие годы является ее диджитализация. Отмечается, что несмотря на преимущества инновационных технологий, система глобальных информационных сетей теряет стабильность без выявления и реализации заложенного в ней социокультурного потенциала. Опираясь на идеи представителей акторно-сетевой теории, авторы пришли к выводу о том, что образовательное пространство информационного общества заполняют не только участники образовательного процесса, но и технические устройства, коммуникационные системы, базы данных, системы дистанционного обучения и тому подобное.
The paper discusses formation of virtual educational environment. Analysis of development of information networks and online education services pointed out that the main tendency in today’s education is digitalization. Despite advantages of innovative technologies, the system of global information networks will be less efficient without realization of sociocultural potential. In accordance with concepts of actor-network theory educational environment of information society consists of educational process participants as well as technological devices, communication systems, databases, distance learning systems, etc.
 
Publisher National Aviation University
 
Contributor


 
Date 2019-12-19
 
Type


 
Format application/pdf
application/pdf
application/pdf
 
Identifier http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/VisnikPK/article/view/14364
10.18372/2412-2157.30.14364
 
Source Proceedings of the National Aviation University. Series: Philosophy, Cultural; Том 30, № 2 (2019); 9-13
Вестник Национального авиационного университета. Серия: Философия, Культурология; Том 30, № 2 (2019); 9-13
Вісник Національного Авіаційного Університету. Серія: Філософія. Культурологія; Том 30, № 2 (2019); 9-13
 
Language uk
 

Технічна підтримка: НДІІТТ НАУ