Record Details

Production of molecular hydrogen by mesophilic anaerobic microbial associations during the destruction of food waste

Наукові журнали Національного Авіаційного Університету

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Production of molecular hydrogen by mesophilic anaerobic microbial associations during the destruction of food waste
Получение молекулярного водорода мезофильными анаэробными ассоциациями микроорганизмов при деструкции пищевых отходов
Отримання молекулярного водню мезофільними анаеробними асоціаціями мікроорганізмів при деструкції харчових відходів
 
Creator Кальсіна, С. Д.; Національний авіаційний університет
 
Subject
biogas; biological hydrogen; anaerobic microorganisms; Bacillus; Clostridium; food waste
579.6:663.1

биогаз; биоводород; анаэробные микроорганизмы; Вacillus; Сlostridium; пищевые отходы
579.6:663.1

біогаз; біоводень; анаеробні мікроорганізми; Вacillus; Сlostridium; харчові відходи
579.6:663.1
 
Description Three mesophilic hydrogen-synthesizing anaerobic associations of microorganisms were isolated from different ecosystems. It was revealed that, by phenotypic characters, the isolated bacteria can be attributed to the genera of Bacillus sp. and Clostridium sp. Their optimal cultivation conditions under which the greatest amount of hydrogen is synthesized were investigated. It was revealed that the destruction coefficient by the water-forming anaerobic associations of microorganisms of vegetable waste is 2 times more than fruit waste.
Из разных экосистем выделено три мезофильные водородобразующие анаэробные ассоциации микроорганизмов. Выявлено, что по фенотипическим признакам выделенные бактерии можно отнести к родам Bacillus sp. и Clostridium sp. Исследовано их оптимальные условия культивирования, при которых синтезируется наибольшее количество водорода. Выявлено, что коэффициент деструкции водоородобразующими анаэробными ассоциациями микроорганизмов овощных отходов больше в 2 раза, чем фруктовых отходов.
З різних екосистем виділено три мезофільні воденьутворююючі анаеробні асоціації мікроорганізмів. Виявлено, що за фенотиповими ознаками виділені бактерії можна віднести до родів Bacillus sp. та Clostridium sp. Досліджено їх оптимальні умови культивування, за яких синтезується найбільша кількість водню. Виявлено, що коефіцієнт деструкції воденьутворюючими анаеробними асоціаціями мікроорганізмів овочевих відходів більше у 2 рази, ніж у фруктових відходів.
 
Publisher National Aviation University
 
Contributor


 
Date 2019-08-26
 
Type


 
Format application/pdf
application/pdf
application/pdf
 
Identifier http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/ecobiotech/article/view/13836
10.18372/2306-6407.1.13836
 
Source Problems of Environmental Biotechnology; № 1 (2019)
Проблемы экологической биотехнологии; № 1 (2019)
Проблеми екологічної біотехнології; № 1 (2019)
 
Language uk
 

Технічна підтримка: НДІІТТ НАУ