Production of molecular hydrogen by mesophilic anaerobic microbial associations during the destruction of food waste
Наукові журнали Національного Авіаційного Університету
View Archive InfoField | Value | |
Title |
Production of molecular hydrogen by mesophilic anaerobic microbial associations during the destruction of food waste
Получение молекулярного водорода мезофильными анаэробными ассоциациями микроорганизмов при деструкции пищевых отходов Отримання молекулярного водню мезофільними анаеробними асоціаціями мікроорганізмів при деструкції харчових відходів |
|
Creator |
Кальсіна, С. Д.; Національний авіаційний університет
|
|
Subject |
—
biogas; biological hydrogen; anaerobic microorganisms; Bacillus; Clostridium; food waste 579.6:663.1 — биогаз; биоводород; анаэробные микроорганизмы; Вacillus; Сlostridium; пищевые отходы 579.6:663.1 — біогаз; біоводень; анаеробні мікроорганізми; Вacillus; Сlostridium; харчові відходи 579.6:663.1 |
|
Description |
Three mesophilic hydrogen-synthesizing anaerobic associations of microorganisms were isolated from different ecosystems. It was revealed that, by phenotypic characters, the isolated bacteria can be attributed to the genera of Bacillus sp. and Clostridium sp. Their optimal cultivation conditions under which the greatest amount of hydrogen is synthesized were investigated. It was revealed that the destruction coefficient by the water-forming anaerobic associations of microorganisms of vegetable waste is 2 times more than fruit waste.
Из разных экосистем выделено три мезофильные водородобразующие анаэробные ассоциации микроорганизмов. Выявлено, что по фенотипическим признакам выделенные бактерии можно отнести к родам Bacillus sp. и Clostridium sp. Исследовано их оптимальные условия культивирования, при которых синтезируется наибольшее количество водорода. Выявлено, что коэффициент деструкции водоородобразующими анаэробными ассоциациями микроорганизмов овощных отходов больше в 2 раза, чем фруктовых отходов. З різних екосистем виділено три мезофільні воденьутворююючі анаеробні асоціації мікроорганізмів. Виявлено, що за фенотиповими ознаками виділені бактерії можна віднести до родів Bacillus sp. та Clostridium sp. Досліджено їх оптимальні умови культивування, за яких синтезується найбільша кількість водню. Виявлено, що коефіцієнт деструкції воденьутворюючими анаеробними асоціаціями мікроорганізмів овочевих відходів більше у 2 рази, ніж у фруктових відходів. |
|
Publisher |
National Aviation University
|
|
Contributor |
—
— — |
|
Date |
2019-08-26
|
|
Type |
—
— — |
|
Format |
application/pdf
application/pdf application/pdf |
|
Identifier |
http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/ecobiotech/article/view/13836
10.18372/2306-6407.1.13836 |
|
Source |
Problems of Environmental Biotechnology; № 1 (2019)
Проблемы экологической биотехнологии; № 1 (2019) Проблеми екологічної біотехнології; № 1 (2019) |
|
Language |
uk
|
|