Record Details

Оцінювання якості кліпованої мови

Наукові журнали Національного Авіаційного Університету

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Оцінювання якості кліпованої мови
ASSESSMENT OF CLIPPED SPEECH QUALITY
Оценивание качества клиппированной речи
 
Creator Prodeus, A. M.; Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського»
Kotvytskyi, I. V.; Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. І.Сікорського»
Ditiashov, A. A.; Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. І.Сікорського»
 
Subject Якість кліпованого мовного сигналу; об'єктивна міра; суб'єктивна міра; карта відповідності; коефіцієнт кореляції.
УДК 621.391.83(045)
Сlipped speech signal quality; objective measure; subjective measure; matching map; correlation coefficient.
UDC 621.391.83(045)
Качество клиппированного речевого сигнала; объективная мера; субъективная мера; карта соответствия; коэффициент корреляции.
УДК 621.391.83(045)
 
Description Кліпування мови призводить до появи гармонік вищих порядків і, як наслідок, до зменшення точності автоматичних систем розпізнавання мови, що використовуються як різновид штучного інтелекту систем керування повітряними судами та систем управління польотом для безпілотних літальних апаратів. У даній роботі представлено суб'єктивні та об'єктивні оцінки якості кліпованої мови. Показано, що значення суб’єктивних оцінок якості мовлення становлять 4,5, 3,5 та 2,5 для ступенів кліпування 5 дБ, 10 дБ та 15 дБ, відповідно. Встановлення цієї закономірності дозволяє визначити гранично допустиму ступінь кліпування на основі заданих вимог до якості мовлення. Отримано залежності об'єктивних показників якості мовлення, таких як сегментне відношення сигнал-шум, частотно-зважене сегментне відношення сигнал-шум, логарифмічне спектральне спотворення, барк-спектральне спотворення та перцептуальна оцінка якості мовлення від ступеню кліпування. Показано, що коефіцієнт ексцесу також можна використовувати як міру якості мовленнєвого сигналу. Розраховано коефіцієнти кореляції та карти відповідності, що встановлюють зв'язок між об'єктивними та суб'єктивними оцінками якості мовлення. Отримані результати дозволяють зробити висновок, що об'єктивні міри якості мови можна застосовувати для оцінювання якості кліпованої мови та ступеня кліпування мовних сигналів.
Clipping of speech leads to the appearance of higher orders harmonics and, as a result, to reducing of accuracy of automatic speech recognition systems used as kind of artificial intellect of aircraft control systems and flight control systems for unmanned aerial vehicles. In this paper, the subjective and objective estimates of clipped speech quality are presented. It was shown that subjective speech quality Degradation Mean Opinion Score scale values are about 4.5, 3.5 and 2.5 for degrees of clipping 5 dB, 10 dB and 15 dB, respectively. Establishing of this rule allows find the boundary permissible degree of clipping based on certain requirements to the speech quality. Dependencies of objective speech quality measures such as segmental signal-to-noise ratio, frequency weighted segmental signal-to-noise ratio, log-spectral distortion, bark-spectral distortion and perceptual evaluation of speech quality on the clipping degree are obtained. It was shown also that kurtosis can be used as clipped speech quality measure. Calculations of correlation coefficients and matching maps which establish relationship between objective and subjective speech quality measures have been made. Obtained results allow concluding that objective speech quality measures can be applied to evaluate both the clipped speech quality and the degree of speech signals clipping.
Клиппирование речи приводит к появлению гармоник высших порядков и, как следствие, к уменьшению точности автоматических систем распознавания речи, использующихся как разновидность искусственного интеллекта систем управления воздушными судами и систем управления полетом беспилотных летательных аппаратов. В данной работе представлены субъективные и объективные оценки качества клиппированной речи. Показано, что значения субъективных оценок качества речи составляют 4,5, 3,5 и 2,5 для степеней клиппирования 5 дБ, 10 дБ и 15 дБ, соответственно. Установление этой закономерности позволяет определить предельно допустимую степень клиппирования на основе заданных требований к качеству речи. Получены зависимости объективных показателей качества речи, таких как сегментное отношение сигнал-шум, частотно-взвешенное сегментное отношение сигнал-шум, логарифмическое спектральное искажение, барк-спектральное искажение и перцептуальная оценка качества речи от степени клиппирования. Было показано, что коэффициент эксцесса также можно использовать как меру качества речевого сигнала. Рассчитаны коэффициенты корреляции и карты соответствия, устанавливающие связь между объективными и субъективными оценками качества речи. Полученные результаты позволяют сделать вывод, что объективные меры качества языка можно применять для оценивания качества клиппированной речи и степени клиппирования речевых сигналов.
 
Publisher National Aviation University
 
Contributor


 
Date 2018-12-30
 
Type

 
Format application/pdf
 
Identifier http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/ESU/article/view/13504
10.18372/1990-5548.58.13504
 
Source Electronics and Control Systems; Том 4, № 58 (2018); 11-18
Электроника и системы управления; Том 4, № 58 (2018); 11-18
Електроніка та системи управління; Том 4, № 58 (2018); 11-18
 
Language en
 
Rights Authors who publish with this journal agree to the following terms:Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).
 

Технічна підтримка: НДІІТТ НАУ