Record Details

The influence of hydrogen-ion concentration on the production of intermediate compounds in degradation reaction of D-giucose

Наукові журнали Національного Авіаційного Університету

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title The influence of hydrogen-ion concentration on the production of intermediate compounds in degradation reaction of D-giucose
Влияние концентрации водород-ионов на образование промежуточных соединений в реакции разложения D-глюкозы
Вплив концентрації гідроген-іонів на утворення проміжних сполук в реакції розкладу D-глюкози
 
Creator Руденко, В. М.; Національний авіаційний університет
 
Subject
D-glucose; degradation; acidic medium; early stages; intermediates; UV-spectroscopy
547.455.6

D-глюкоза; разложение; кислая среда; ранние стадии; промежуточные продукты; УФ-спектроскопия
547.455.6

D-глюкоза; розклад; кисле середовище; ранні стадії; проміжні продукти; УФ-спектроскопія
547.455.6
 
Description In the paper there is considered the question of the influence of hydrogen-ions concentration on the formation of intermediates (unsaturated carbonyl-containing compounds with Lambdamax225 nm and carbonyl-containing compounds with Lambdamax285 nm) of the early stages of degradation D-glucose in aqueous solutions in pH range 1,0–7,0. By UV-spectroscopy there is demonstrated that an increase in hydrogen-ions concentration slows the formation of basic intermediates of the early stages, but it accelerates the transformation of unsaturated carbonyl-containing intermediates (Lambdamax225 nm) to 5-hydroxymethylfurfural. It was shown that reactions of the formation of unsaturated carbonyl-containing compounds, as starting intermediates for further transformations, slowed down at pH 3, indicating a certain stability of D-glucose under these conditions.
В статье рассмотрены вопросы влияния концентрации водород-ионов на образование промежуточных соединений (ненасыщенных карбонилсодержащих с Лямбдаmax225 нм и карбонилсодержащих с Лямбдаmax285 нм) ранних стадий реакции разложения D-глюкозы в водных растворах в диапазоне значений рН (1,0–7,0). Методом УФ-спектроскопии показано, что увеличение концентрации водород-ионов замедляет образование основных промежуточных продуктов ранних стадий, но при этом ускоряется превращение ненасыщенных карбонилсодержащих интермедиатов (Лямбдаmax225 нм) в 5-гидроксиметмлфурфурол. Показано, что реакции образования ненасыщенных карбонилсодержащих соединений, как стартовых интермедиатов для дальнейших превращений, замедляются при рН 3, что свидетельствует об определенной стабильности D-глюкозы в этих условиях.  
В статті розглянуті питання впливу концентрації гідроген-іонів на утворення інтермедіатів (ненасичених карбонілвмісних сполук з Лямбда max225 нм і карбонілвмісних сполук  з Лямбда max285 нм) ранніх  стадій реакції розкладу D-глюкози у водних розчинах в діапазоні шкали значень рН (1,0-7,0). Методом УФ-спектроскопії показано, що збільшення концентрації гідроген-іонів сповільнює утворення основних інтермедіатів ранніх стадій, але при цьому прискорюється перетворення ненасичених карбонілвмісних інтермедіатів (Лямбда max225 нм) у 5-гідроксиметмлфурфурол. Показано, що реакції утворення ненасичених карбонілвмісних сполук, як стартових інтермедіатів для подальших перетворень, сповільнені при рН 3, що свідчить про певну стабільність D-глюкози за цих умов.    
 
Publisher Національний авіаційний університет
 
Contributor


 
Date 2019-01-17
 
Type


 
Format application/pdf
application/pdf
application/pdf
 
Identifier http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/ecobiotech/article/view/13213
 
Source Problems of Environmental Biotechnology; № 2 (2018)
Проблемы экологической биотехнологии; № 2 (2018)
Проблеми екологічної біотехнології; № 2 (2018)
 
Language uk
 

Технічна підтримка: НДІІТТ НАУ