Record Details

Alexander Gerard’s correction of Hume’s standard of taste

Наукові журнали Національного Авіаційного Університету

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Alexander Gerard’s correction of Hume’s standard of taste
О НОРМЕ ВКУСА Д. ЮМА В ПРОЧТЕНИИ АЛЕКСАНДРА ДЖЕРАРДА
Про норму смаку Д. Юма у прочитанні Олександра Джерарда
 
Creator Вавжонковський, Кшиштоф; Інститут філософії Університету імені М. Коперніка, м. Торунь
 
Subject Alexander Gerard; David Hume; Standard of taste; aesthetics

Александр Джерард; Дэвид Юм; О норме вкуса; эстетика

Олександр Джерард; Девід Юм; Про норму смаку; естетика
1(091):111.852(045)
 
Description The article discusses the issue of the standard of aesthetic taste, a criterion by which one could determine thecorrectness of aesthetic judgments. In the 18th century, the problem of aesthetic values of objects of nature and of works of artsand crafts became the central issue of many theories of Аesthetics and Art criticism. The issue of the standard of taste involvesanswering a few basic questions: Is it possible to determine the criterion? Where could such a criterion be found, or who shoulddetermine it? And what exactly is this criterion? In this article I try to answer these questions by comparing two mostcomprehensive conceptions of the period presented by David Hume and Alexander Gerard.
В статье поднимается вопрос о норме эстетического вкуса, о критерии истинности эстетических суждений. В 18 веке проблемаэстетической ценности природных объектов и произведений искусства оказалась в центре внимания многочисленных теорийэстетики, художественной критики. Обсуждение нормы эстетического вкуса предполагает поиск ответа на несколько основныхвопросов: Является ли поиск такой нормы возможным? Где и кем может быть найдена данная норма? Какой именно выступаетданная норма? В статье поиск ответов на эти вопросы осуществляется путем сравнения двух наиболее значимых эстетическихконцепций 18 в., представленных Дэвидом Юмом и Александром Джерардом.
Стаття присвячена проблемі норми естетичного смаку, критерію істинності естетичних суджень. У 18 столітті проблема естетичноїцінності природних об'єктів і творів мистецтва опинилась у центрі уваги численних теорій естетики, художньої критики. Обговорен-ня норми естетичного смаку передбачає пошук відповіді на декілька основних питань: Чи можливий пошук такої норми? Де і кимможе бути знайдена така норма? Якою саме є дана норма? У статті пошук відповідей на ці питання здійснюється шляхом порівняння двох найважливіших естетичних концепцій 18 в., представлених Девідом Юмом і Олександром Джерардом.
 
Publisher Национальный Авиационный Университет
 
Contributor


 
Date 2018-09-10
 
Type


 
Format application/pdf
application/pdf
application/pdf
 
Identifier http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/VisnikPK/article/view/12465
 
Source Proceedings of the National Aviation University. Series: Philosophy, Cultural; Том 23, № 1 (2016); 6-11
Вестник Национального авиационного университета. Серия: Философия, Культурология; Том 23, № 1 (2016); 6-11
Вісник Національного Авіаційного Університету. Серія: Філософія. Культурологія; Том 23, № 1 (2016); 6-11
 
Language en
 

Технічна підтримка: НДІІТТ НАУ