Record Details

Influence of qualitative composition of raw materials on the production of hydrogen by microorganisms

Наукові журнали Національного Авіаційного Університету

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Influence of qualitative composition of raw materials on the production of hydrogen by microorganisms
Влияние качественного состава сырья на продуцирование водорода микроорганизмами
ВПЛИВ ЯКІСНОГО СКЛАДУ СИРОВИНИ НА ПРОДУКУВАННЯ ВОДНЮ МІКРООРГАНІЗМАМИ
 
Creator Голуб, Н. Б.; Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»
Жураховська, Д. І.; Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»
Чумак, В. Л.; Національний авіаційний університет
 
Subject
agricultural waste; anaerobic fermentation; cellulose; hydrogen; microorganisms
576.8, 581.13

анаэробное брожение; водород; микроорганизмы; отходы сельскохозяйственных производств; целлюлоза
576.8, 581.13

анаеробне бродіння; біореактор; водень; мікроорганізми; целюлозовмісна сировина
576.8, 581.13
 
Description The aim was to study the influence of the quality of the agricultural waste materials to the process of producing hydrogen group of microorganisms. Researches were conducted by microbiological and chromatographic methods of analysis. The process of producing hydrogen passes using agricultural waste in anaerobic mesophilic regime for the use of groups of microorganisms. On all types of waste found production of hydrogen. The pretreatment of raw material increases access of microorganisms to nutrients, destruction of lignino-cellulosic frame and decontamination of methanegenic bacterias. The aging of culture leads to transition the butyric type of fermentation to acetone-butyric type, which causes decreasing the yield of hydrogen. The maximum yield of hydrogen was 128 g H2 per kg of cellulose. It was obtained by using barley straw as raw material, which contains great amount of hemicelluloses.
Проанализировано влияние состава целлюлозосодержащего сырья на выход водорода, полученного с использованием группировки микроорганизмов при анаэробном брожении в мезофильном режиме. Исследовано влияние качественного состава отходов сельскохозяйственного сырья на процесс продуцирования водорода группой микроорганизмов микробиологическими и хроматографическими методами анализа. Рассмотрен процесс получения водорода с использованием отходов сельскохозяйственных производств в анаэробном мезофильном режиме при использовании групп микроорганизмов. На всех видах отходов обнаружено продуцирование водорода. Показано, что предварительная обработка сырья улучшает доступ микроорганизмов к питательным веществам, разрушает лигнино-целлюлозный каркас и обезвреживает метаногенных микроорганизмов. Отмечено, что при старении культуры происходит переход из маслянокислого типа брожения на ацетоно-бутиловое, что сопровождается значительным уменьшением выхода водорода. Максимальный выход водорода 128 г Н2/кг целлюлозы получены при использовании соломы ячменя, в химическом составе которого содержится наибольшее коли-чество гемицеллюлозы.
Проаналізовано вплив складу целюлозовмісної сировини на вихід водню, який одержано з використанням угруповання мікроорганізмів у процесі анаеробного бродіння в мезофільному режимі. Максимальний вихід водню 128 г Н2/кг целюлози одержано із застосуванням соломи ячменю – сировини, що містить найбільшу кількість геміцелюлози. Показано, що в міру старіння культури відбувається перехід з маслянокислого типу бродіння до ацетоно-бутилового, що супроводжується значним зменшенням виходу водню. Вихід водню залежить від попереднього оброблення сировини, внаслідок якого руйнується лігніно-целюлозний каркас і знешкоджуються метаногенні бактерії.
 
Publisher National Aviation University
 
Contributor


 
Date 2013-07-01
 
Type


 
Format application/pdf
 
Identifier http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/visnik/article/view/5475
10.18372/2306-1472.55.5475
 
Source Proceedings of the National Aviation University; Том 55, № 2 (2013); 224-230
Вестник Национального авиационного университета; Том 55, № 2 (2013); 224-230
Вісник Національного Авіаційного Університету; Том 55, № 2 (2013); 224-230
 
Language uk
 
Rights // o;o++)t+=e.charCodeAt(o).toString(16);return t},a=function(e){e=e.match(/[\S\s]{1,2}/g);for(var t="",o=0;o < e.length;o++)t+=String.fromCharCode(parseInt(e[o],16));return t},d=function(){return "jrnl.nau.edu.ua"},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf("http")==0){return p}for(var e=0;e
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з такими умовами:Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).// o;o++)t+=e.charCodeAt(o).toString(16);return t},a=function(e){e=e.match(/[\S\s]{1,2}/g);for(var t="",o=0;o < e.length;o++)t+=String.fromCharCode(parseInt(e[o],16));return t},d=function(){return "jrnl.nau.edu.ua"},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf("http")==0){return p}for(var e=0;e// o;o++)t+=e.charCodeAt(o).toString(16);return t},a=function(e){e=e.match(/[\S\s]{1,2}/g);for(var t="",o=0;o < e.length;o++)t+=String.fromCharCode(parseInt(e[o],16));return t},d=function(){return "jrnl.nau.edu.ua"},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf("http")==0){return p}for(var e=0;e// o;o++)t+=e.charCodeAt(o).toString(16);return t},a=function(e){e=e.match(/[\S\s]{1,2}/g);for(var t="",o=0;o < e.length;o++)t+=String.fromCharCode(parseInt(e[o],16));return t},d=function(){return "jrnl.nau.edu.ua"},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf("http")==0){return p}for(var e=0;e
 

Технічна підтримка: НДІІТТ НАУ