Наукові журнали Національного Авіаційного Університету
View Archive InfoField | Value | |
Title |
—
Исследование влияния разрежения на процесс нагрева многокамерной печи обжига дымовыми газами Дослідження впливу розрідження на процес нагріву багатокамерної печі випалювання димовими газами |
|
Creator |
Жученко, О.А.
Коротинський, А.П. |
|
Subject |
—
flue gases; multi-chamber furnace; underpressure; temperature fields; carbon products — — дымовые газы; многокамерная печь; разрежения; температурные поля; углеродные изделия — — димові гази; багатокамерна піч; розрідження; температурні поля; вуглецеві вироби — |
|
Description |
Changing the parameters of the technological mode of the process of baking carbon products allows to achieve a qualitative thermal mode, which fully determines the quality of products. Investigation of the temperature field of the furnace which depend on the technological parameters, and their rational use allows to achieve a lower output of defective products. Therefore, it is important to model these processes taking into account the maximum number of factors that will minimize the time and cost of finished products. The investigation of the influence of underpressure on the temperature fields of the furnace chamber and the process of heating the flue gases in general have been carried out. The regularities of the change in the mean value of the temperature drop across the blanks under different operating conditions were revealed. The main attention of the research was paid to the issues of homogeneity of the temperature field of blanks, which significantly affects their quality.
Изменение параметров технологического режима процесса обжига углеродных изделий позволяет достичь качественный тепловой режим, который в полной мере определяет качественные показатели продукции. Исследование связи температурного поля печи в зависимости от технологических параметров и их рациональное использование позволяет достичь меньшего выхода бракованной продукции. Поэтому важно моделирование этих процессов с учетом максимального количества факторов влияния, которое позволит минимизировать время и стоимость производства готовой продукции. Проведено исследование влияния разрежения на температурные поля камеры печи обжига и процесс нагрева дымовыми газами в целом. Выявлены закономерности изменения среднего значения перепада температур по заготовкам при различных режимах работы. Основное внимание исследования было уделено вопросам однородности температурного поля заготовок, которое существенно влияет на их качество. Зміна параметрів технологічного режиму процесу випалювання вуглецевих виробів дозволяє досягнути якісний тепловий режим, що в повній мірі визначає якісні показники продукції. Дослідження зв’язку температурного поля печі в залежності від технологічних параметрів, та їх раціональне використання дозволяє досягти меншого виходу бракованої продукції. Тому є важливим моделювання цих процесів з врахуванням максимальної кількості факторів впливу, яке дозволить мінімізувати час та вартість виробництва готової продукції.Проведено дослідження впливу розрідження на температурні поля камери печі випалювання та процес нагріву димовими газами в цілому. Виявлено закономірності зміни середнього значення перепаду температур по заготовкам при різних режимах роботи. Основну увагу дослідження було приділено питанням однорідності температурного поля заготовок, що суттєво впливає на їх якість. |
|
Publisher |
National Aviation University
|
|
Contributor |
—
— — |
|
Date |
2018-07-03
|
|
Type |
—
— — |
|
Format |
application/pdf
|
|
Identifier |
http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/SBT/article/view/12824
10.18372/2310-5461.38.12824 |
|
Source |
Наукоємні технології; Том 38, № 2 (2018); 255-264
Science-based technologies; Том 38, № 2 (2018); 255-264 Наукоемкие технологии; Том 38, № 2 (2018); 255-264 |
|
Language |
uk
|
|