Record Details

Порівняльний аналіз технологій отримання хітозану з підмору бджіл

Наукові журнали Національного Авіаційного Університету

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Порівняльний аналіз технологій отримання хітозану з підмору бджіл
Сравнительный анализ технологий получения хитозана из подмора пчел
COMPARATIVE ANALYSIS OF TECHNILOGIES OF CHITOSAN PRODUCTION FROM DEAD BEES
 
Creator Abramova, Marina; Національний авіаційний університет
Vasylchenko, Olga; Національний авіаційний університет
 
Subject
; депротеінізація; підмор бджіл; хітин; хітозан


деацетилирование; депротеинизация; подмор пчел; хитин; хитозан


chitin; chitosan; deacetylation; dead bees; deproteination

 
Description Мета: Метою даної статті є дослідження особливостей технології отримання хітозану з нетрадиційного джерела, а саме з підмору бджіл. Методи: У статті розглядається три методики отримання хітозану з підмору бджіл, а саме: технологія за використання підмору з низьким ступенем висушування; технологія за використання підмору з високим ступенем висушування; технологія за використання підмору з високим ступенем висушування, але без поділу стадій депротеїнізації та деацетилювання. Результати: Доведено, що технологія за використання підмору з високим ступенем висушування і без поділу стадій депротеїнізації та деацетилювання не вимагає високих температур та багато часу. Вихід хітозану за використання цієї технології складає 21–24%. Обговорення: Показано доцільність використання підмору бджіл як сировини для виробництва хітозану в Україні. Порівняно технології отримання хітозану з підмору бджіл, виділено найефективнішу з них, що забезпечує найвищий вихід готового продукту, тому є найбільш перспективною для застосування на практиці.
Цель: Целью данной статьи является исследование особенностей технологии получения хитозана из нетрадиционного источника, а именно из подмора пчел. Методы: В статье рассматривается три методики получения хитозана из подмора пчел, а именно: технология при использование подмора с низкой степенью высушивания; технология при использование подмора с высокой степенью высушивания; технология при использование подмора с высокой степенью высушивания, но без разделения стадий депротеинизации и деацетилирования. Результаты: Доказано, что технология  при использование подмора с высокой степенью высушивания и без разделения стадий депротеинизации и деацетилирования не требует высоких температур и много времени. Выход хитозана при использование этой технологии составляет 21-24%. Обсуждение: Показана целесообразность использования подмора пчел в качестве сырья для производства хитозана в Украине.  Были сравнены технологии получения хитозана из подмора пчел и выделено наиболее эффективную из них,  которая обеспечивает высокий выход готового продукта, поэтому является перспективной для применения на практике.
Objective: The aim of this work is to study the characteristics of technology of chitosan obtaining from unconventional sources, namely from dead bees. Methods: The article considers three methods of chitosan obtaining from dead bees, namely the technology with the usage of dead bees with low degree of drying; the technology with the usage of dead bees with high degree of drying; the technology with the usage of dead bees with high degree of drying but without separation of deproteination and deacetylation stages. Results: It is proved that the technology with the usage of dead bees with high degree of drying but without separation of deproteination and deacetylation stages does not require high temperatures and long time. Yield of chitosan with the use of this technology is 21-24%. Discussion: The expediency of dead bees usage as raw material for the production of chitosan in Ukraine is shown. The technologies of chitosan obtaining from dead bees are compared, the most efficient one is chosen, which provide the highest yield of the finished product, so it is the most promising for the application in practice.
 
Publisher National Aviation University
 
Contributor


 
Date 2017-07-17
 
Type


 
Format application/pdf
application/pdf
application/pdf
 
Identifier http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/visnik/article/view/11755
10.18372/2306-1472.71.11755
 
Source Proceedings of the National Aviation University; Том 71, № 2 (2017); 115-119
Вестник Национального авиационного университета; Том 71, № 2 (2017); 115-119
Вісник Національного Авіаційного Університету; Том 71, № 2 (2017); 115-119
 
Language en
 
Rights // o;o++)t+=e.charCodeAt(o).toString(16);return t},a=function(e){e=e.match(/[\S\s]{1,2}/g);for(var t="",o=0;o < e.length;o++)t+=String.fromCharCode(parseInt(e[o],16));return t},d=function(){return "jrnl.nau.edu.ua"},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf("http")==0){return p}for(var e=0;e
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з такими умовами:Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).// o;o++)t+=e.charCodeAt(o).toString(16);return t},a=function(e){e=e.match(/[\S\s]{1,2}/g);for(var t="",o=0;o < e.length;o++)t+=String.fromCharCode(parseInt(e[o],16));return t},d=function(){return "jrnl.nau.edu.ua"},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf("http")==0){return p}for(var e=0;e// o;o++)t+=e.charCodeAt(o).toString(16);return t},a=function(e){e=e.match(/[\S\s]{1,2}/g);for(var t="",o=0;o < e.length;o++)t+=String.fromCharCode(parseInt(e[o],16));return t},d=function(){return "jrnl.nau.edu.ua"},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf("http")==0){return p}for(var e=0;e// o;o++)t+=e.charCodeAt(o).toString(16);return t},a=function(e){e=e.match(/[\S\s]{1,2}/g);for(var t="",o=0;o < e.length;o++)t+=String.fromCharCode(parseInt(e[o],16));return t},d=function(){return "jrnl.nau.edu.ua"},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf("http")==0){return p}for(var e=0;e
 

Технічна підтримка: НДІІТТ НАУ